Stichting AK

Humanitaire hulp aan Oekraïne

Home > Uncategorized > Stichting AK brengt met Kerstgroet verlichting in donkere winter…
image00005

Bestuursleden van Stichting AK, na een lange reis met vele hindernissen en vertragingen zojuist teruggekeerd uit een wit besneeuwd Oekraïne, vertellen over hun bezoek aan partnerstad Beregszász, waar zij 2120 voedselpakketten verdeelden onder de allerarmste inwoners in deze stad en regio. De goed gevulde boodschappentassen werden gefinancierd uit de Actie Kerstgroet 2018. Een klein deel hiervan brachten zij persoonlijk bij de ontvangers thuis of in kerken die als distributiepunt fungeerden.

De mensen die zij bezochten waren aangemeld door kerken, sociale diensten en organisaties. Deze mensen kregen volkomen onverwacht bezoek van een stel Nederlanders, maar toonden zich blij verrast met het bezoek, de boodschappen en de kerstkaart met de foto van Maassluis en de kerstboodschap in hun eigen taal. Een groot deel van de bezoeken werd gebracht in het halfduister of duister omdat het om 4 uur ’s middags al volslagen donker was. In veel gevallen werden de huisjes slechts verlicht door een kaal gloeipeertje, maar de dankbaarheid en blije gezichten spraken boekdelen.

De Kerstgroet brengt voor velen dan ook letterlijk en figuurlijk verlichting in een donkere lange winter, waarin veel gebrek wordt geleden, hetzij honger, hetzij kou door gebrek aan brandstof. Zij grijpen dan ook het moment aan om te vertellen over hun leven, hun slechte gezondheid en hun problemen om rond te komen. Je fungeert dan uitsluitend als klankbord, maar ook een gewillig oor geeft troost en verlichting.

Zoals bij het bezoek aan twee bejaarde zusters (81 en 78 jaar) bij wie het gezelschap aanklopte om 5 uur toen het al lang en breed pikdonker was. Om gas en elektriciteit te sparen maakten de zusters zich juist gereed om naar bed te gaan, maar waren nog wel gekleed. Nadat de AK-mensen hun zegje hadden gedaan, nam de oudste van de twee het woord om vervolgens niet op te houden. Een van de bezoekers onderbrak de lange monoloog met de vraag of de andere zus wellicht ook een tong had en iets wilde zeggen. Natuurlijk wilde zij dat, maar nu werd het meer een gesprek. De zussen waren zo verguld met het bezoek dat ze zeiden dit nooit meer te zullen vergeten!

image00013

image00027

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een ander voorbeeld: De bejaarde man die sprak van een geweldige verrassing dat hij werd bezocht door vreemdelingen die een prachtig cadeau meebrachten. Ontroerd bedankte hij voor de aandacht die hij kreeg en hij vertelde over hoe zwaar het leven was in de huidige tijd, de dagelijkse zorgen, zijn slechte gezondheid, maar klagen deed hij niet. Hij was positief ingesteld, vertelde over zijn interesses en gaf vele goede raadgevingen mee, zoals “niet te hard rijden, want beter wat later thuiskomen en gezond blijven dan te hard rijden en in het ziekenhuis terechtkomen”!

Stichting AK wil iedereen hartelijk bedanken die op één of andere wijze heeft bijgedragen om de Actie Kerstgroet 2018 tot een succes te maken! Het bestuur wenst allen een gezegende Kerst en een gelukkig Nieuwjaar!

Jouw emailadres blijft anoniem Verplichte velden zijn gemarkeerd als *

*