Stichting AK

Humanitaire hulp aan Oekraïne

Home > Uncategorized > Inco naar Oekraïne

Stichting AK ontvangt min of meer regelmatig nieuw incontinentiemateriaal voor ouderen (in de volksmond ‘luiers’, maar wij spreken kortweg over ‘inco’). Het gaat om inco dat overtollig is bij thuiszorginstellingen en particulieren. Omdat er veel vraag is uit Oekraïne naar dit materiaal, nemen wij bij elke reis naar Oekraïne zoveel mogelijk mee in ons busje.

Inco is in Oekraïne ook te koop maar ontzettend duur, net als in Nederland. Maar bij ons wordt het betaald uit de verplichte ziektekostenverzekering. Dat systeem kent Oekraïne niet en bovendien is er nog nauwelijks sprake van thuiszorg.

De inco is voor een groot deel bestemd voor het verpleeghuis dat eigendom is van de protestantse kerk in Beregszász en dat mede door Stichting AK wordt ondersteund. Een kleiner deel gaat naar particulieren, arme ouderen die behoefte hebben aan deze zaken. Onder inco verstaan wij ook katheters, urinezakken, stomazakken, e.d.

Omdat onze vaste decemberreis in 2020 niet kon doorgaan i.v.m. coronabeperkingen en een gesloten grens voor buitenlanders, hadden wij zoveel inco opgeslagen, dat wij er iets op moesten bedenken. De grens tussen Hongarije en Oekraïne was vele maanden gesloten, dus was het uitgesloten dat we het land zouden kunnen binnenkomen.

In overleg met de ontvangende organisatie in Oekraine hebben wij onlangs een stampvolle bestelbus met inco, aangevuld met kleding, naar een transporteur gebracht, die het vervolgens als deelvracht naar een dorp in Hongarije heeft vervoerd dat vlakbij de grensovergang met Oekraine ligt. Vervolgens is het materiaal in kleine hoeveelheden door personenauto’s over de grens gebracht door mensen die officieel permissie hebben om de grens te passeren i.v.m. werk e.d.

Zo kregen wij weer wat ruimte en was men in Oekraïne blij met de inco!

2 berichten, RSS

 • Yasmine Saber

  zegt op:
  maart 9, 2022 om 12:17 pm

  Hallo,

  Ik ben Yasmine Saber ik werk samen met Stichting Stomaatje op de afdeling Stoma materiaal over. Via de website en Facebook groep stomamateriaalover bieden mensen hun overgebleven stoma materiaal aan. Dit doen ze gratis (exl. Evt. Verzendkosten).

  Als er behoefte aan is voor Oekraïne gaan we graag een samenwerking aan om Oekraïne te kunnen voorzien van stoma materiaal.

  Met vriendelijke groet,

  Yasmine Saber
  Stomaatje

  • Bram Vreugdenhil

   zegt op:
   maart 9, 2022 om 5:56 pm

   Dank voor het aanbod. Wij krijgen regelmatig stomamateriaal van thuiszorgorganisaties en die hoeveelheden zijn voor ons afzetgebied voldoende.

   Met vriendelijke groet,

   Bram Vreugdenhil, Stichting AK

Jouw emailadres blijft anoniem Verplichte velden zijn gemarkeerd als *

*