Stichting AK

Humanitaire hulp aan Oekraïne

Home > Donatie > Opvang Vluchtelingen in Oekraïne 2
275666198_5138749826181888_8282856536756506684_n

Op zaterdag 12 maart stond Stichting AK op de Markt om haar actie ‘Opvang Vluchtelingen in Oekraïne’ te promoten. De actie startte al op de 2e oorlogsdag. Er wordt goed gedoneerd, maar omdat de stroom vluchtelingen nog altijd groeit, is er nog heel veel geld nodig, niet alleen in Nederland, maar ook in Oekraïne.

Stichting AK, die al 29 jaar actief is in Oekraïne met humanitaire hulp aan de allerarmsten in de regio Beregszász, ondersteunt haar Oekraïense partner in deze zusterstad met geld. Deze partner, het Diaconaal Coördinatie Bureau, werkt nauw samen met lokale en regionale overheden om het deel van de vluchtelingen dat niet naar andere landen gaat, maar aan de Oekraïense kant van de grens blijft, op te vangen.

De reden dat deze vluchtelingen niet doorreizen is dat zij, zodra de situatie het toelaat, weer terug willen keren naar hun woonplaats. Het betreft een aanzienlijke groep van enkele duizenden mensen die continu van samenstelling wijzigt, want sommigen reizen na enige tijd alsnog door, terwijl er ook nieuwe vluchtelingen bij komen. De achterblijvers moeten onderdak krijgen, voedsel, medische zorg, etc. Zij voelen zich voorlopig veilig in deze regio omdat er nog geen vijandelijkheden in de provincie Transkarpatië zijn. Dit gebied ligt aan de Europese kant van het Karpatengebergte en vooralsnog ver van de gebieden die onder vuur liggen.

Wij sturen geen hulpgoederen naar dit gebied, omdat er vanuit Hongarije al heel veel hulp wordt geboden door professionele organisaties in de vorm van voedselproducten, kleding, schoonmaakmiddelen en hygiëneproducten. Veel zaken moeten echter worden gefinancierd, zoals het hoge gasverbruik van de sociale keuken en bakkerij, die volcontinu in gebruik zijn, meel voor de bakkerij om brood te bakken voor duizenden vluchtelingen en in de regio gelegerde militairen, brandstof voor transportmiddelen, matrassen en nog talloze andere zaken. De opbrengst van onze actie wordt besteed aan dit doel.

Wilt u ook bijdragen? Dan kan dit op rekening NL10 INGB 0000 246 123 t.n.v. Stichting AK onder vermelding van ‘Opvang vluchtelingen in Oekraïne’. Hartelijk dank!

 

Jouw emailadres blijft anoniem Verplichte velden zijn gemarkeerd als *

*