4.40% €2.500

2 Sponsoren

Brandhout: van levensbelang voor armen in Oost-Europa

De talloze armen in Oost-Europese landen zijn in de lange koude winter van brandhout afhankelijk. Brandhout betekent warmte in je tochtige ongeïsoleerde huis. Het betekent dat je je eten kunt koken op een houtfornuis of -kachel en je met de hand gewassen kleren kunt drogen. Dit alles in één verwarmd kamertje!
Je moet er ook nog eens hard voor werken, tenminste als je nog kúnt werken! Wie kan, gaat (vaak illegaal) hout kappen of sprokkelen in het bos, laadt het op een gammele fiets of een paardenkar en moet het thuisgekomen nog klein maken. Wie niet kan, is afhankelijk van anderen: van familie, buren of liefdadigheid.
Brandhout is ook te koop, maar als je moet kiezen tussen voedsel of brandhout, wat kies je dan?

Elke winter is brandhout een “hot issue” in Oekraïne omdat de gasprijs jaarlijks fors omhoog gaat. Bovendien wordt de calorische waarde van het gas verlaagd door de toevoeging van lucht. Dit jaagt het gasverbruik op omdat meer kubieke meters worden verbruikt. Het gas wordt dus duurder en het verbruik stijgt, terwijl het minder warmte geeft! Hierdoor nemen steeds meer mensen – ook die met een hoger inkomen – hun toevlucht tot het stoken van hout. Met als gevolg dat de prijs voor stookhout steeds hoger wordt en de beschikbaarheid minder, waarvan uiteraard de armen de dupe zijn.

IMG_1161Daarom zijn wij in december 2019 overgeschakeld op de aankoop van houtbriketten van geperst houtstof. Deze worden elders in de regio geproduceerd en zijn eveneens niet goedkoop maar van goede kwaliteit. Bovendien heeft het enkele voordelen, zoals de snelle levertijd en de verpakking op pallets.

Mensen krijgen nu geen vracht los gestort hout in de tuin of voor de deur, zoals op de foto hieronder, maar het wordt in handzame pakketjes verpakt op een pallet geleverd. De briketten branden lang en geven minder rook en stank.

Helaas kunnen wij maar een beperkt aantal gezinnen voorzien van briketten, want het aantal aanvragen is vele malen groter dan onze financiën.