Brandhout: van levensbelang voor armen in Oost-Europa

De talloze armen in Oost-Europese landen zijn in de lange koude winter van brandhout afhankelijk. Brandhout betekent warmte in hun tochtige ongeïsoleerde huisjes. Het betekent dat zij hun eten kunnen koken op een houtkacheltje en hun met de hand gewassen kleren kunnen drogen. Dit alles in één verwarmd kamertje!
Je moet er ook nog eens hard voor werken, tenminste als je nog kúnt werken! Wie kan, gaat hout kappen of sprokkelen in het bos, laadt het op een gammele fiets of een paardenkar en moet het thuisgekomen nog klein maken. Wie niet kan, is afhankelijk van anderen: van buren, kennissen of liefdadigheid.
Brandhout is ook te koop, maar als je moet kiezen tussen voedsel of brandhout, wat kies je dan?

Elke winter is brandhout een “hot issue” in Oekraïne omdat de gasprijs jaarlijks fors omhoog gaat. Bovendien wordt de calorische waarde van het gas sterk verlaagd door de toevoeging van lucht. Dit jaagt het gasverbruik op omdat meer kubieke meters worden verbruikt. Het gas wordt dus steeds duurder en het verbruik stijgt, terwijl het minder warmte geeft! Hierdoor nemen steeds meer mensen – ook die met een hoger inkomen – hun toevlucht tot het stoken van hout. Met als gevolg dat de prijs voor afvalhout steeds hoger wordt, waarvan uiteraard de armen de dupe zijn.
5 m³ gezaagd hout van goede kwaliteit, afkomstig van een houtzagerij en thuisbezorgd, kostte afgelopen winter 120 euro. Stichting AK laat elke winter een aantal vrachten brandhout bezorgen bij mensen die in de kou zitten en geen geld hebben voor brandstof. Helaas kan niet iedereen geholpen worden, want de aanvragen zijn vele malen groter dan het aanbod van hout en onze financiën.